Motiveer je collega’s, wees creatief!

Eerlijk is eerlijk, ervoor zorgen dat jouw organisatie AVG-proof wordt én blijft is geen leuke klus. Het gaat niet puur om een afvinklijstje, maar ook binnen de organisatie moeten veranderingen worden doorgevoerd en alle collega’s moeten bewust worden van de verplichtingen binnen de privacywet. Hier en daar moet gedrag veranderd worden. Hoe zorg je daarvoor, hoe neem je de collega’s mee?

Het is bewezen dat spelelementen helpen om mensen bij nieuwe processen te motiveren c.q. tot bepaald gedrag te stimuleren. Een mooi voorbeeld:
In Zweden gingen ze een experiment aan om het aantal hardrijders terug te dringen: Speed Lottery. Elke auto op het traject werd geflitst en wie te hard reed kreeg de gebruikelijke bekeuring. Maar wie dat niet deed, kreeg als beloning een lot. Met het lot waren geldprijzen te winnen. Behalve leuk, bleek het experiment ook effectief: de gemiddelde snelheid daalde met 22 procent.

Ga zelf aan de slag
In het voorbeeld zie je dat motivatie en beloning goed werkt. Ook op de werkvloer kan je daar mee aan de slag. Nieuw gedrag beklijft beter als mensen het op de werkvloer aanleren en niet opgelegd krijgen. Een spel kan daarbij helpen en erg effectief zijn. Let er wel op dat collega’s zich niet verplicht voelen om ‘spelletjes te spelen’ of dat collega’s te competitief worden. Leg ook uit waarom je voor deze aanpak kiest. Het is de kunst om de juiste manier te vinden die bij jouw organisatie past.

Om je op weg te helpen geven we je een aantal elementen waarmee je zelf (creatief) aan de slag kan om het vervolgens volledig vorm te geven binnen jouw organisatie. Bijvoorbeeld:

  • ‘Dank je’ stickers als je de werkplek van een collega hebt geblokkeerd terwijl deze het zelf vergeten was, met de mogelijkheid een serie stickers te verzamelen (Spaar ze allemaal)
  • Punten verdienen als je mogelijke datalekken hebt voorkomen, met een ‘beloning’ bij x-aantal punten
  • Maar ook een onderwerp op een speelse manier bespreekbaar maken, een kennisquiz of een kaartspel maken.

Ideeën delen
Hou onze nieuwsbrief in de gaten, daarin delen we voorbeelden uit de praktijk. Heb je zelf goede ideeën (gezien) of wil je eens sparren? Mail ons: info@avgverenigingen.nl.

2018-01-14T11:46:09+00:00