Bescherm persoonsgegevens met back-ups

Om persoonsgegevens van jouw vereniging te beschermen tegen verlies of diefstal moet je back-ups maken. Veilige back-ups! Het is noodzakelijk om dat regelmatig te doen. De meeste digitale systemen maken op gezette tijden back-ups , maar niet allemaal. Ga na of dat geregeld is en of de back-ups ook veilig worden bewaard.

In veel gevallen regel je de data back-ups met je leverancier, maar je kan ook zelf voor de back-ups zorgen. Test regelmatig of het werkt en beveilig back-ups altijd met een wachtwoord. Let op: een USB-stick geldt niet als een veilige back-up. Een USB-stick is heel eenvoudig te stelen en/of te kopiëren. Voor back-ups op een externe harde schijf adviseren wij om deze steeds na een back-up los de koppelen van het systeem en achter slot en grendel te bewaren. Op deze manier zijn de persoonsgegevens ongevoelig voor ransomware. Dit is malware die een computer en/of gegevens die erop staan blokkeert en geld vraagt om de computer weer te ‘bevrijden’. Niet onbelangrijk dus, met een veilige back-up heb je altijd nog de beschikking over je data. Een ransomeware aanval kan wel  betekenen dat er sprake is van een datalek, loop daarom altijd het stappenplan datalekken door bij een beveiligingsincident.

Ook papieren documenten met persoonsgegevens moeten achter slot en grendel. Tip: zorg voor een sluitend sleutelbeheer met geautoriseerde personen en geheimhoudingsverklaringen. Meer over deze onderwerpen lees je in onze andere kennisberichten.

Over Stichting AVG voor Verenigingen
Stichting AVG voor Verenigingen is er voor en door verenigingen. Vanuit de verenigingswereld is het initiatief gestart en zijn de juiste experts samengebracht om een manier te vinden waardoor alle verenigingen in Nederland zo eenvoudig mogelijk aan de AVG-wet kunnen voldoen. Het resultaat is een (online) programma. Verenigingen worden hierbij stap voor stap door alle vereisten van de nieuwe privacywet geloodst, met een AVG-verklaring aan het eind.
Als vereniging kan je eenvoudig aan de slag. Meld je hier aan. Heb je interesse vanuit een koepelorganisatie? Lees dan hier hoe we samen alle verenigingen AVG-proof maken.

2017-12-04T20:23:53+00:00