Is het BSN een bijzonder persoonsgegeven?

Deze vraag krijgen wij vaak. De berichtgevingen zorgen voor enige verwarring. Graag geven wij een korte uitleg. Het BSN is onder de huidige Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) een bijzonder persoonsgegeven. Dat betekent dat het BSN alleen gebruikt mag worden als er ergens in de wet staat dat een organisatie die bevoegdheid heeft. Onder de Europese AVG valt het BSN niet meer onder de noemer bijzonder persoonsgegeven, maar let op, maar er komen waarschijnlijk wel speciale regels voor.

De Europese lidstaten mogen onder de AVG zelf voorwaarden stellen aan het verwerken van een nationaal identificatienummer, zoals het BSN. Welke voorwaarden Nederland stelt, staat nu nog niet vast. Dat komt omdat de zogeheten Uitvoeringswet AVG nog niet definitief is. We verwachten dat de regels streng blijven  zoals we ze al jaren kennen. Met dit alles in het achterhoofd heeft onze stichting er voor gekozen om het BSN onder bijzonder persoonsgegeven te laten staan binnen ons stappenplan.

Meer over bijzondere persoonsgegevens
In onze kennisberichten kun je meer lezen over het onderwerp ‘bijzondere persoonsgegevens’.
Verenigingen leggen namelijk vaak (ongemerkt) bijzondere persoonsgegevens vast waarvoor speciale regels gelden. Zo hebben koepelorganisaties veel te maken met lobbywerk waardoor je onbewust bijzondere persoonsgegevens kan registreren. Mag dit, heb je daar toestemming voor, is er een verantwoorde doelbestemming? Wees je er bewust van en check of je deze gegevens daadwerkelijk mag en moet vastleggen.
We hebben bovendien een aparte toelichting geschreven over bijzondere persoonsgegevens. In ons stappenplan vind je veel informatie over wat je wel en niet mag met bijzondere persoonsgegevens. Via de Stichting AVG kun je ook in contact komen met AVG-professionals die je hiermee verder kunnen helpen.

bijzondere persoonsgegevens avg
Over Stichting AVG voor Verenigingen

Stichting AVG voor Verenigingen is er voor en door verenigingen. Vanuit de verenigingswereld is het initiatief gestart en zijn de juiste experts samengebracht om een manier te vinden waardoor alle verenigingen in Nederland zo eenvoudig mogelijk aan de AVG-wet kunnen voldoen. Het resultaat is een (online) programma. Verenigingen worden hierbij stap voor stap door alle vereisten van de nieuwe privacywet geloodst, met een AVG-verklaring aan het eind.
Als vereniging kan je eenvoudig aan de slag. Meld je hier aan. Heb je interesse vanuit een koepelorganisatie? Lees dan hier hoe we samen alle verenigingen AVG-proof maken.

2017-12-04T20:28:12+00:00